[ Szentlélek templom ]

[ Fotó: Beregnyei Miklós, digitalizálta: Lovas Tibor ]

Szentlélek templom
Paks, Újtemplom utca

A katolikus hitközség Makovecz Imrét kérte fel 1987-ben egy felépítendő hitoktatási épületre. Az építkezés 1988 májusában kezdődött és 1990 június 03-án felszentelték a Szentlélek templomot.
A kortárs építészet jeles darabja közadakozásból épült, és így római katolikus templomot paksi és más magyar hívők; német, svájci, osztrák segélyszervezetek és egyházmegyék, köztük a müncheni érsekség; a Pécsi Püspökség; az Állami Egyházügyi Hivatal; Paks városa; a Paksi Atomerőmű Részvénytársaság adományai tették lehetővé az épület megépítését.

Makovecz Imre a népi építészet korszerű felhasználásáért kapott Ybl-díjat. Magát organikus építésznek vallja; hiszi, hogy az ember és az őt befogadó épület között harmonikus viszonynak kell lennie, és épületei az emberre hasonlítanak: szemük, szemöldökük, orruk, koponyájuk van. Az emberi bordák ölelte térben a szív helyén fehér kő oltár, mögötte a feltámadó Krisztus kiterjesztett szárnyú angyalaitól kísérve, amint a fentről beözönlő fény felé emelkednek. A templom bejáratánál két angyal áll őrt - a Világosság-, és a Sötétség Angyala.